Lakóautó lexikon

ABC rendbe gyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy könnyebben eligazodjon a lakóautók világában.

A
AL-KO alváz A német ALKO cég által kifejlesztett speciális lakóautókra kialakított, a hagyományosnál általában alacsonyabb padlószintet és nagyobb stabilitást biztosító alváz.
Alkóvos lakóautó Olyan lakóautó, melynél a vezetőfülke fölötti rész fixen egy nagyméretű franciaággyá van kialakítva. Az alkóv létrával érhető el. E lakóautók kicsit magasabbak és nagyobb a fogyasztásuk, mint a többié, cserébe nagyobb a belső tér, akár 6 személyes is lehet. Nagyobb családoknak különösen ajánlott.
Állóklíma Állóhelyzetben használható elektromos klímaberendezés a lakótér hűtésére. A lakóautó tetejére építik, és többnyire a plafonról tudja egyenletesen lehűteni a lakóteret. Inverter beszerelésével menetközbeni üzemeltetése is megoldható.
Alváz A lakóautó motorikus alapját képező kisteherautó többnyire vezetőfülkével, melyre a lakóautógyár ráépíti az ún. felépítményt. Legjellemzőbbek: Fiat Ducato, Ford Transit, Mercedes Sprinter, Citroen Jumper, esetenként Ivaco Daily.
D
Dupla padló A luxuskivitelű lakóautóknál használt megerősített padlószerkezet, mely több tárolóhelyet biztosít, jobban hőszigeletővé, merevebbé teszi a szerkezetet, ugyanakkor többlesúlyt is jelent.
E
Együttes tömeg A megengedett maximális össztömeg, mely a forgalmi engedélyben szerepel. Súlymérésnél a lakóautó ezt a tömeget nem haladhatja meg.
Elősátor Az előtetőhöz való oldalsó kiegészítő, mely által zárt teret tudunk létrehozni, növelve az életteret.
Előtető A lakóautó/lakókocsi oldalára rögzíthető, kitekerhető nap/esővédő.
F
Fagymentesítés Lásd Téliesítés
Felépítmény A lakóautógyár által egy adott kisteherautó alvázra felépített lakótér.
Félintegrált lakóautó Alkóv nélküli, alacsonyabb felépítményű, relative alacsonyabb fogyasztású lakóautó, mely 2-4 főnek ideális. Újabb verziója a leereszthető ágyas variáció, melyben a hátsó fix ikerágy vagy franciaágy mellett nincs szükség az étkező átalakítására, hanem az étkezőrész felett kerül elhelyezsre egy kézzel vagy elektromosan leereszthető 1-2 személyes ágy.
G
Garázs NAGY garázs: nagyméretű tároló a lakóautó hátsó tengelye mögött, felette általában emelt franciaágy található. Mindkét oldalról hozzáférhető, és sok esetben a lakótérből is van ajtaja. Maximális terhelhetősége jellemzően 100-200 kg között mozog. Amennyiben a garázs teljes hosszában alá van támasztva az alvázzal és a gyár nem ad meg súlykorlátozást, abban az esetben a garázsban elhelyezhető tárgyak maximális súlyának vonatkozásában a hátsó tengely maximális terhelhetősége a korlátozó tényező. KIS garázs: emeletes ágy also részének felállításával egy keskeny, de magas tárolóhelyet kapunk
I
Ikerágyak Két egymástól független, párnákkal kettő felnőtt plusz egy gyerekággyá alakítható, normál méretű ágy, hosszában elhelyezve.
Integrált lakóautó Más néven lakóbusz. A vezetőfülke nélküli alvázra teljes egészében a lakóautó gyár által felépített egy légterű, luxus kategóriába tartozó lakóautó. A nagy szélvédőnek köszönetően egészen más élmény jelent a lakóautózás a hátul utazóknak is. A hátsó iker- vagy franciaágyak mellett a vezetőülések fölött általában egy lehúzható franciaágy található.
K
Kastenwagen Lásd Kempingbusz
Kazettás WC A lakóautókba beépített vízöblítéses WC, mely egy kb. 15 literes tartállyal rendelkezik. A kazettába töltött vegyi anyag lebontja a bekerülő anyagokat, így az könnyen kiönthető. A WC kazetta kizárólag a kemikáliás WC kazetta ürítésére kijelölt helyeken lehetséges, azaz kempingekben, lakóautó parkolókban illetve benzinkutaknál.
Kempingbusz Kisméretű (maximum 4, de inkább 2 személyes) lakóautóvá alakított mikrobusz/furgon.
Kiegészítő légrugó Hátsó tengelyen a laprugót tehermentesíti.
Körasztal Lakókocsiknál körbeülhető, franciaággyá alakítható asztal a hátsó részen.
L
Lakóbusz Lásd Integrált lakóautó, illetve használják a nagyobb méretű, több mint 3,5 tonnás, teherautó alvázra épített lakóautókra is.
Leereszthető ágy Az étkezőtér fölött tárolt, leereszthető kisebb méretű franciaágy
Légrugó Lásd Kiegészítő légrugó vagy Teljes légrugó szett
M
Markise Lásd Előtető
Motorklíma Az alvázhoz tartozó, menet közben használható klímaberendezés.
N
Napelem A 12 V-os akkumulátor visszatöltésére használható, a lakóautó tetejére szerelhető napkollektorok
O
Omnisztor Lásd Előtető
P
Padlóklíma Padülés vagy ágy alá beépített légkondívionáló egység, melyből több irányba van kifuvatva a hideg levegő, általában ki van vezetékelve a tetőre.
S
Saját tömeg A lakóautó/lakókocsi saját, menetkész tömege. EU-s definíció szerintfeltöltött tisztavíz- és üzemanyag-tartállyal, 75 kg-os sofőrrel, egy darab gázpalackkal és a betápkábellel, elektromos vezetékkel együtt értendő.
Stellplatz Magyarul lakóautó parkoló, ami kifejezetten lakóautók megállására szolgáló folyók, városok mellett kialakított elkülönített parkolók, áramcsatlakozási-, vízfeltöltési-, és szennyvíz leeresztési lehetőséggel. Bővebben a GYIK-ban a vadkempingezés témakörnél talál információkat.
Szállítható személyek száma A forgalmi engedélyben meghatározott maximum szállítható személyek száma, illetve ezt korlátozhatja a lakóautóban a biztonsági övvel ellátott ülések száma.
Szennyvíz tartály A konyhából és a fürdőből szármaszó szennyvíz tárolására szolgáló, általában 100 literes víztartály. Leeresztését általában egy retesz elhúzásával lehet elvégezni.
T
Támasztóláb Lakóautó billegését megakadályozandó leálláskor a hátsó futómű mellé felszerelt kitámasztó lábak, melyet kézzel vagy elektromosan lehet kiengedni. Lakókocsiknál elől és hátul is van támasztóláb, stbilizálja a kocsit a felbillenés ellen.
Téliesítés A kemping járművek vízrendszereit télire vízmentesíteni kell, elkerülendő a rendszer meghibásodását, amit a szétfagyás okozhat. Az új járművek jelentős részében gyárilag be van építve egy automatikus védőrendszer, így amennyiben a hőmérséklet a kocsiban +4 fok alá esik, akkor a rendszer automatikusan kiereszti a vizet a víztartályból és a bojlerből. Ezen felül érdemes a vízrendszerből nagynyomású levegővel kinyomni a vizet, hogy a csapok se fagyjanak szét. A belső vízrendszer kiürítését javasolt lakóautó szervízben elvégeztetni.
Teljes légrugó szett A teljes légrugózás egy automatikus (beállítható) megoldás a rugózási problémákra. A meglevő lap vagy spirálrugó kicserélésre kerül a teljes légrugós rendszerre (a szett tartalmaz: légrugó labdák, lengéscsillapítók, kompresszor és az elektromos vezérlő egység). A légrugó rendszer jelentősen elsimítja az út egyenetlenségeit, miáltal javul az utazási komfort. Az utazás során a jármű az előre beállított magasságon marad. Ez a magasság alacsonyabb, mint a gyári terheletlen magasság. Így az úttartás és a stabilitás nő, ami pozitívan befolyásolja a menetbiztonságot. Ha a jármű áll (kézifékkel rögzítve) lehetőség van a hátsó rész magasságának állítására, hogy megkönnyítse a be és kipakolást.
Tetőklíma Lásd Állóklíma
Tisztavíz tartály A friss víz tárolására szolgáló, kb. 80/140 literes tartály, melyet a lakóautó oldalánál slaggal vagy kannával lehet feltölteni.
V
Van Lásd Kempingbusz
W
WC kemikália A WC-be kerülő anyagok lebontására szolgáló koncentrátum, mely lehetővé teszi a WC tartály könnyű ürítését.
Scroll Up