Gyakran Ismételt Kérdések

A lakóautó és lakókocsi bérlés kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat egy csokorba gyűjtöttük.

Megkeresi kollégánkat telefonon vagy email-en keresztül (link), és az utazási idő, az utaslétszám és egyéb Ön által fontosnak tartott paraméter megadásával tud árajánlatot kérni a megadott időszakra.

Amennyiben az Ön által megadott időszakban nincs bérelhető autónk, akkor kollégáink a kérdéses időponthoz legközelebb eső dátumot adják meg Önnek alternatívaként. A telefonos/email-es foglalás, akkor válik érvényessé, ha a bérleti díj 40%-a az ajánlaton feltüntetett időpontig befizetésre került!

Minden lakóautónkon van motorklíma, 230V-ról működő állóklíma, előtető, széf és CD-s rádió, és a félintegrált Chausson autókat kivéve, kerékpártartó.

Bérelhető lakóautóinkat cégünk 4 kategóriába sorolja:

Luxus kategória

A lakóautók megjelenése, belső kialakítása, anyagminősége luxus érzetet kelt. A lakóautókat minden olyan kényelmi berendezéssel felszereltük, melyek maximálisan kielégítik az utasok igényeit. Ilyenek 19” DVD – s LED Tv-vel, mikrohullámú sütő. A luxus kategóriába tartozó intergrált lakóautók 4 személyesek, koruk maximum 3 év.

Prémium Plusz kategória, Prémium kategória

Legújabb és a legnagyobb járműveink, jellemzően kis vagy nagy garázzsal ezekben a kategóriákban találhatóak. Az autók jellemzően 4-6 személyesek, de van köztük 7 alvóhellyel rendelkező lakóautó is. Autók életkora maximum 4 év.

A két kategória abban különbözik egymástól, hogy a Prémium Plusz kategóriájú lakóautók mikróhullámú sütővel és TV-vel felszereltek.

Standard kategória

A flottában a legkedvezőbb bérleti díjú lakóautók. Általában 4 személyesek, de vannak 5-6 személyes modellek is. Minden szükséges felszereltség megtalálható bennük vagy prémium kategóriából “kiöregedő” kocsik. Jellemzően 4 éves vagy annál idősebb járművek.

Bérelhető lakókocsijaink 4-6 személyesek, klímával, 230 V-ról működő meleg vizes bojlerrel, minden nyíló ablakon és az ajtón szúnyoghálóval felszereltek. Igény szerint lehet bérelni hozzájuk előtetőt vagy elősátrat.

A felkészítési díj magában foglalja a lakóautó útra való felkészítését, azaz 1 db feltöltött gázpalackot, 1 flakon WC kemikáliát, ablakmosó folyadékot, feltöltött frissvíztartályt, valamint a Magyarországra érvényes autópálya matricát.

A lakóautók személygépjárművek ennek megfelelően autópályán 130 km/h, főúton 90 km / h lakotterületen belül 50 km/h a sebességhatáruk. Bérelhető lakóautóink sebessége 115 km/h-ra korlátozva van, ennél gyorsabban nem tudnak menni velük.
A frissvíztartályban lévő víz típustól függően 80/140 liter, ami kb. 2-3 napra elegendő. A vízkészlet fogyása nagyban függ a személyek számától és a használat sűrűségétől. Tapasztalataink alapján egy felnőtt kb. 10-15 liter vízből tud letusolni. Ha több időt szeretnének eltölteni, mondjuk egy elhagyatott helyen, akkor érdemes magunkkal vinni 2-3 db 20 literes üres marmonkannát, amit póttartályként lehet majd használni. A felsőbb kategóriás kempingekben minden parcellán megtalálható a vezetékes víz, így vízfeltöltéshez nem kell kiállni a járművel.

Kempingekben, lakóautó parkolókban és benzinkutaknál. Minden kempingben van egy vagy több szervízpont ahol a lakóautók vízzel való feltöltését illetve a megtelt szennyvíztartály leeresztését el lehet végezni. A felsőbb kategóriás kempingekben minden parcellán megtalálható a vezetékes víz, így vízfeltöltéshez nem kell kiállni a járművel. A Stellplatz-ok majdnem mindegyike rendelkezik vízfeltöltési és szennyvíz leeresztési lehetőséggel.

Magyarországon szinte egyedülálló módon cégünk csereautót biztosít a bérlő ügyfelünk számára ha a bérelt járműben olyan hiba keletkezik, ami a helyszínen és/vagy a szervizbe érkezés után 2 munkanapon belül nem javítható meg és ezzel az utazás folytatása meghiúsul vagy a lakóautó „létfontosságú” berendezései nem használhatók, akkor a Suwenor Kft. csereautót biztosít a bérlő számára.
Minden kempingben (általában a vizesblokkok környékén) megtalálhatóak az ürítő-helyek. Nyugat-Európában autópályák, nagyobb bevásárló központok, és városi bevezető utak környékén is számos, táblával is jelzett ürítő pont van. A felső kategóriás kempingekben a parcellák teljesen vagy részben csatornázottak, így az autó szennyvíztartályát egy cső segítségével össze lehet kötni a kemping csatorna rendszerével.

A WC kazetták tartalmát az ürítő helyeken lehet, kiönteni. Figyelem, a WC kazetták tartalma agresszív anyagokat tartalmaz, ezért azt a szabadba kiönteni TILOS! Sok európai országban súlyos büntetést von maga után a szabálytalan ürítés. Ha nincs más lehetőség, akkor a kazetta tartalmát a nyilvános wc-be öntse ki!

Európában országonként változó a közterületen, - de még magánterületen is - történő lakóautózás szabályozása. A legtöbb helyen nem szabad kempingezni, de ennek ellenére a lakóautósok „megtűrt” jelenségei a tengerpartoknak, történelmi városok melletti területeknek. Viszont, ahol táblával is jelzik a tiltást, ott semmi esetre sem szabad, még egy-két órát sem eltölteni.

Vannak országok ahol kifejezetten TILOS vadkempingezni, ilyen pl. Horvátország!

Európa szerte elterjedt és egyre nagyobb számban elérhető a nemzetközi nevén Stellplatz vagy magyarul lakóautó parkoló. Az elmúlt években több ezer infrastruktúrával ellátott Lakóautó parkolót hoztak létre városokban, sétatávolságra a városközpontoktól, nyaralóhelyeken és bevásárló központoknál. A Lakóautó parkolókban lehetőség van a járművek frissvíz tartályának feltöltésére, a szennyvíztartály és a WC kazetták kiürítésére. A jobban felszerelt és széleskörű szolgáltatásokat nyújtó és ennek megfelelően drágább Lakóautó parkolókban lehetőség van folyamatos áramcsatlakozásra illetve WC és zuhanyzó használatára, sok közülük ingyenes vagy fizetős Wifi szolgáltatással is rendelkezik. Ezek a parkolók napi szinten 10-25 EUR költséggel kalkulálhatók.

Okos telefonra több olyan applikációt is talál amelyek katalógusként tartalmazzák ezeket a Lakóautó parkolókat azok teljes leírásával, infrastruktúrájának felsorolásával illetve a jobbak beépített navigációjukkal el is vezetik a felhasználót a kiválasztott helyre.

Ez országonként és régiónként változó. Alapvető biztonsági szabályokat betartva véleményünk szerint nem veszélyes. Természetesen a kietlen helyeket kerülni kell és olyan helyen érdemes megállni, ami jól kivilágított és mások is tartózkodnak ott, pl. benzinkutak parkolói ha úton vagyunk illetve a kijelölt Lakóautó parkolókban ahol mindig találunk segítőkész lakóautós társakat. Horvátországban tilos a vadkempingezés!

Minden lakóautóban a menetiránnyal szemben ülőknek három pontos biztonsági öv (általában 2 db) a menetiránnyal, háttal ülőknek két pontos biztonsági öv (általában 2 db) lett beszerelve.
Veszélyes kempingen kívül megállni éjszakára? A vadkempingezés országfüggő, megfelelő körültekintéssel nincs akadálya, kivéve Horvátországot!

Nem arra van kialakítva a lakóautó tetje, hogy arra felmásszanak. A sok ablaknyílás, szellöző, technikai berendezések, légkondícionáló, TV antenna, solar panelek miatt nagyon könnyű jelentős kárt okozni a járműben, ezért semmiképpen nem javasoljuk a jármű tetejére való felmászást hacsak nem tetőcsomagtartóval rendelkezik a jármű, de akkor is körültekintően.

Igen, egy 4 napos hosszú hétvégére a bérlési feltételekkel lehetőség van, amit beszámítunk a Lakóautó vételárába és nem kell külön bérleti díjat fizetni!

  • Alváz garancia: az alváz gyártója által biztosított, egész Európára érvényes, 2 éves általános garancia.
  • Felépítmény garancia: a felépítmény gyártója által biztosított, 2 éves általános garancia.
  • Vízbehatolás elleni garancia: a felépítmény gyártója által biztosított, 5-7 éves garancia.

A garanciák az első nyilvántartásba vételtől érvényesek, és a magyarországi képviseleteken érvényesíthetők, így pl. a Suwenor Kft-nél a…márkák esetében.

Igen, mindhárom esetben van lehetőség kártyával fizetni, elsősorban az Európában elterjedt nagy kártyakibocsátók bankkártyáival.

Jellemzően 100-200 kg-mal a gyár által jelzett maximális súllyal. Azoknál a járműveknél ahol a garázs az alvázzal teljes mértékben alá van támasztva ott a maximális tengelyterhelés az ami meghatározza a garázs terhelhetőségét.

A jármű terhelhetőségétől függően kisebb motor szállítható a garázsban, rögzítésükre ajánljuk a külön hevedereket, amiket az erre a célra kialakított fülekhez kell rögzíteni.

Van rá lehetőség, hogy akár síelésre is használjuk a lakóautót, azonban a szűkebb flotta miatt a bérlési igényt előre szükséges jelezni.

Igen, a telephelyünkön, zárt őrzött parkolóban korlátozott számban van lehetőség lakóautó illetve lakókocsi tárolására.

Igen, minden ügyfelünk részére biztosítjuk a lehetőséget hogy a Lakóautó bérlése idejére ingyenesen a kapuőrrel és felügyelettel ellátott telephelyünkön tárolja személygépkocsiját.

Minden járművünk B kategóriás jogosítvánnyal vezethető. Lakóautó bérlés esetén min. 2 éves, B kategóriás jogosítvány szükséges, a lakókocsi bérlése összetettebb kérdés, keresse kollégáinkat!

A lakóautó terhelhetősége autó- és felszereltségfüggő, kb. 300-350 kg, ami természeteen függ az utazók létszámától is. A teljes megengedett össztömeg 3500 kg.

Nem, erre a márkaszervízeket javasoljuk, nekik van típusismeretük. Minél korszerűbb egy motor, annál inkább számítógéppel történik a vizsgálat, diagnosztika. A felépítmény éss a motortér szerelése más jellegű munka, a felépítmény esetében nagyon ügyelnünk kell és ügyelünk a tisztaságra, a kettő nemigen egyeztethető össze.

Lakóautóink zártvégű pénzügyi lízing segtségével is megvásárolhatók. A Suwenor Kft. évek óta az MKB Eurolízing függő ügynöke.

Tekintse meg személyesen Magyarország legnagyobb lakóautó flottáját a Suwenor Kft.-nél, Budapest XVIII. kerületében a Ferihegyi gyorsforgalmi út mellett!

Nézzen be telephelyünkre!

Várjuk szeretettel Magyarország legnagyobb lakóautó flottájával, és az egyik legprofibb, 20 éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag maximálisan felkészült csapatával!

Elérhetőségeink Útvonaltervezés
Scroll Up
Béreljen lakóautót kedvezménnyel!  Aktuális akcióink
+