Az ember ha szereti a könnyed hangulatú közvetlen embereket, a pizzát és a jó konyhát, a minőségi borokat, érdekli a történelem, szívesen néz történelmi emlékeket és épületeket és szereti gyönyörű természeti látnivalókat akkor Olaszország jó választás, mert ott ez mind megtalálható. Toscana Olaszország egyik ékköve és az utóbbi időszakban ráadásul nagyon trendi. A felkapottságából következően sok a turista, ezért nem mindegy milyen időszakot az ember a régió meglátogatására. Július, augusztusban nagyon meleg van és nagy a tömeg. Legkedvezőbb időszak a késő tavasz április-május, kora nyár június illetve az őszi időszak szeptember-október.

Olaszországban nagy hagyománya van a lakóautózásnak. Egyrészt az egyik legkedveltebb utazási célpont Európában, rengetegen látogatnak ide lakóautóval körutazási céllal, másrészt Németország és Franciaország után Olaszországban adják el a legnagyobb darabszámban a lakóautókat. Ráadásul Toscana, bár kevéssé köztudott, az Olasz lakóautó gyártás fellegvára. Több lakóautó gyár központja itt található.

Az utóbbi 10-15 évben jelentős fejlesztésen ment keresztül a lakóautós utazásokhoz elengedhetetlen infrastruktúra fejlesztése az országban, még akkor is ha a Németországi vagy Franciaországi szintet nem is éri el. A legtöbb városban megtalálható lakóautók tartózkodására kialakított infrastruktúrával ellátott parkoló, ráadásul jellemzően a városközpontoktól sétatávolságra való elhelyezkedéssel ami nagyon megkönnyíti a városlátogatásokkal fűszerezett körutakat.

Kedvenc városunk Lucca a régióban ezért hagyományosan itt kezdjük a Toscanai kirándulásainkat. Történelmi városmagja középkori városfallal körbevéve rengeteg élményt tartogat a látogatónak. Szűk utcáival és nyugis kis tereivel, minőségi éttermeivel és delikátesz boltjaival kellemes kikapcsolódást és magas szintű kulináris élvezeteket nyújt. A városfalon körbe sétány található, amit a mindenféle korú sétálók, andalgók, kocogók, futók és kerékpárosok veszik birtokba a nap minden szakában. A kikapcsolódás és aktív pihenés szerelmesei számára kihagyhatatlan élmény végig futni vagy kerékpározni a városfalon és utána egy igazi olasz fagylalt és kávé társaságában pihenni egyet és nézni a színes forgatagot az utcán.

Helloween idején hagyományosan a fél város beöltözik jelmezbe és megelevenednek az emlékezetes filmek szereplői. Igen látványos show, érdemes ebben az időben is idelátogatni bár hatalmas a forgatag.

Toscana a magával ragadó táj és a változatos színek hazája. Kinek ne jutna eszébe a régióról készült fényképek, képeslapok képein milliószor megörökített időszaktól függően zöldben vagy aranysárgában pompázó búzamezők a szalmabálákkal, szőlőhegyek, olajfa ligetek, Toszkán házak, farmok az odavezető ciprusok szegélyezte bevezető utakkal. Egyszerűen felejthetetlen.

Toscana szívében terül el a Chianti vidék. Aki valamit is ért a borokhoz vagy legalábbis szereti annak nem kell bemutatni. A chianti borok kiemelkedő minőségükről ismertek és nagy megbecsülésnek örvendenek a hozzáértők körében. Ne hagyják ki kulináris élvezetekből.

San Gimignano középkori városa igazi kuriózum éppen maradt lakótornyaival. 1-2 órás sétával kényelmesen körbesétálható de a főtéren érdemes hosszabban elidőzni mert a travertin kőből épült kőkút mellett más élményben is részünk lehet. A Gelateria di Piazza messzeföldön híres fagylaltkészítő műhely, többszörös világbajnok és még az Brit királyi háznak is beszállítója. Rengeteg híres ember aláírt fotója díszeleg a falon akik mind látogatói voltak a műhelynek. Érdemes esetleg felmászni a Torre Grossa tornyába ahonnan lenyűgöző a kilátás az Elsa völgyre. A városban csak gyalog lehet közlekedni de a kempingtől és a lakóautó parkolótólbuszjárat van a városkapuhoz.

Montalcino a középkori várának bevehetetlenségéről volt híres amely ma is megér egy sétát, manapság azonban inkább a díjnyertes borainak kóstolása végett érkeznek a városba a turisták. 4 évig érlelik tölgyfa hordóban és csak ezután hívhatják Brunello  di Montalcino-nak amely a borszakértők és borkedvelők között méltán vívta ki elismertségét.

Montepulciano is bor hazája. Vino Nobile di Montepulciano a város nevezetessége és nemzetközileg is elismert bora. Kellemes sétával bejárható a város amely egy dombra épült és közepesen meredek utcái a nagy templom előtti téren végződnek. Érdemes beugrani séta közben a Caffé Poliziano-ba amely Toscana legelegánsabb kávézójának hírében áll, és megkóstolni a süteményeit.

Mindkét kisváros jelentősen tudja apasztani a pénztárca vastagságát amennyiben az ember néhány jobb évjáratú Brunello-val vagy Vino di Nobile-vel szeretne hazatérni. A borkedvelőknek minimum kötelező megkostólni.

Siena egyike a nagy olasz csodáknak. Masszív falak veszik körül és középkori jellegét teljes mértékben sikerült átmentenie a modern korba. A főterén rendezik júliusban és augusztusban a város híres lovas versenyét a Palio-t, ahol a városnegyedek versenyzői háromszor megkerülve a teret küzdenek a győztesnek járó lobogóért a Palio-ért. A Városháza felé lejtős vöröstéglás tér, hangulatos, árkádos éttermeivel, kávéházaival kellemes tartózkodást ígér az év bármely időszakában, akár csak egy napozásra amelyre egész tömegek lepik el időnként még az őszi időszakban is a teret. Érdemes egy kellemes ebédet is eltölteni itt, vagy akár a környező kis utcákon sorakozó éttermek egyikében. Kiemelkedő látnivaló a Dóm amelyet a XII. században kezdtek építeni és mintegy 200 évig építettek. Érdekesség, hogy a lakóautó parkolóból a városközpontba vezető séta egy bevásárló központon keresztül, mozgólépcsők és mozgó járdák igénybe vételével történik, jelentős szintkülönbség épületen belül történő legyőzésével.

Volterra egy dombtetőn elterülő ősi etruszk kisváros amely történelmi emlékeiről és alabástrom műhelyeiről híres. Római kori színházában manapság is tartanak előadásokat és itt található a legépebben fennmaradt etruszk városkapu is. A város egy hangulatos de hosszú szerpentinen érhető el a dombok között. A lakóautó parkolótól széles hosszú lépcső sorokon érhetjük a történelmi városmagot.

Arezzo Olaszország egyik legrégebbi Etruszk városa. Történelmi belvárosa telis teli, gótikus és reneszánsz csodás palotákkal, templomokkal, kedves terekkel és megszokott módon hívogató éttermekkel és kávézókkal, a hangulata utánozhatatlan. A Piazza Grande lejtős középkori kúttal díszített lejtős terén kötelező délután egy könnyed ebéd vagy csak egy kávé elfogyasztása. Az ember úgy érzi mintha díszletek között járna pedig csak a mindennapi élet zajlikkörülöttünk.

Felsorolni nehéz lenne az összes látnivalót, kisvárost vagy akár csak Firenze látnivalóit. A teljesség igénye nélkül állítottam össze az egy út alatt még feldolgozható, számomra a legnagyobb és legkedvesebb élményeket adó városokat. Úgy gondolom Toscana látnivalói megérnek akár 2-3 utat is, és mindig fogunk újabb és újabb élményekkel gazdagodni.

Toscana-t azoknak ajánlom akik szeretik a hangulatos tájakat, a történelem simogató varázsát és a történelmi városmagok semmivel össze nem hasonlítható hangulatát, a kulináris élvezeteket (jókat enni és jó borokat inni), szeretik az olasz fagylaltot és nem utolsó sorban lakóautózni.