Az összefoglaló 2008-as személyes tapasztalatok alapján készült. Érdemes egy norvégiai körút tervezésnél figyelembe venni, hogy gyakorlatilag Osló, ahol a túra kezdődik, 2.400 km-re van Budapesttől a Dánián és Svédországon keresztül vezető utakon. Természetesen van lehetőség Lengyelországból vagy Németországból komppal is megközelíteni a norvég kikötő városokat, ám a kompolásnak jelentős költségei vannak.

Egy kisebb, Norvégia déli részét lefedő körút is kb. 6-8.000 km-t jelent, míg egy a Nordkappot is magába foglaló út a 10.000 km-t is meghaladja. A Trondheimig tartó déli részeket érintő körútra minimum 2-3 (inkább 3) hetes körutat javasolok, hacsak nem akar az ember azzal az érzéssel hazaérkezni, hogy semmi más nem csinált az utazás során csak vezetett.

Norvégia csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik, így mindenkinek ajánlott felkeresnie, aki szereti a fjordokat, hegyeket, hágókat, vízeséseket, tavakat, vagy a szabadon legelő, esetenként akár lakóautónkba is bekukucskáló állatokat. Nem kell Új-Zélandig menni, hogy az ember élvezhesse a természet közelségét, az átlagon felüli közbiztonságot, hogy végigkóstolhassa a frissen fogott tengeri herkentyűkből készített szendvicseket és egyéb finomságokat, mert mindez elérhető itt a szomszédban, Európában.

Oslóban ráhangolódásként a kikötő körüli modern városrész, többek között a modern Operaház, valamint az Amundsen múzeum, megtekintése után elmentünk a skanzenba, ahol a norvég építészeti stílusokkal lehet ismerkedni.

Pihenésképpen egy félnapos biciklitúrát is beiktattunk az egyik városi tó körül elterülő erdős részen.

Aztán elindultunk északnak. Itt következik általában a meglepetés, mert gyakorlatilag 50km-es átlagsebességgel lehet haladni. Kevés az autópálya és jellemzően mindenhova 2 sávos utak vezetnek.

Részben a kanyargós utak, részben a rengeteg látnivaló miatt jó ha a sofőr időnként előre is néz...  Tavak, zöldellő és kopár, hóval fedett hegyoldalak szegélyezik utunkat. Időnként egy vízesés, egy folyó sziklakanyonnal, elmondani és megjegyezni is nehéz a rengeteg látnivalót. Helyenként a parkolókban kéretlen, de barátságos látogatók érkeznek: a gyerekek nagy örömére a közelben legelő állatok kéregetnek ennivalót. Az autóutakon előfordul, hogy akadályozzák továbbhaladásunkat, de itt még ezt is türelemmel viseli az ember, annyira hozzátartozik az ország hangulatához és a természet adta nyugalomhoz.

Norvégiában mindenütt rengeteg a lakóautó, a nagyon sok külföldi turista mellett sok norvég járja az országot ilyen módon. Szinte mindenütt van kemping, de Norvégiában gyakorlatilag bárhol szabadon lehet kempingezni , ahol nincs esetleg kifejezetten tiltva. A lakóautós infrastruktúra szinte mindenütt nagyon jó, kempingeken kívül is található ürítő és feltöltő hely a víztartályoknak, valamint WC kiöntő hely. A közbiztonság magas szintje miatt sokan utaznak így a kempingeket mellőzve és mindenki számára könnyű gyorsan megállót találni, mert gyakorlatilag csak egy másik lakóautót kell követni.

Nem lehet felsorolni a rengeteg látnivalót és élményt, ami az embert éri már egy rövidebb, déli norvég körúton. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat, talán a legismertebbeket.

Preikestolen (Prédikálószék) a 600 méter magasan fekvő sziklaplató az egyik legismertebb látnivalója Norvégiának ami tényleg kihagyhatatlan egy norvég utazás alkalmával. Nem zár be és rajtunk múlik mikor veselkedünk neki. Jó 2 órás túra helyenként erős emelkedőkkel, kézzel kapaszkodva. Mi zuhogó esőben indultunk neki, ha már itt vagyunk és a „házunk” is itt áll a parkolóban, csak nem hátrálunk meg. Útközben folyamatosan azon járt az agyunk mit fogunk látni ha folyamatosan esik az eső és mindenütt felhők vannak. Fent csattanós választ kaptunk. Eltűntek a felhők és lélegzetelállító kilátás tárult elénk 600 méteres függőleges sziklafalak felett. Itt ébred rá az ember milyen kis pont a természetben… Akinek tériszonya van, mint például nekem annak nem célszerű a sziklafal pereméhez közel menni, na meg veszélyes is - az a bázisugrók terepe… A természet hangjainak rövid félórás hallgatása egészen ki tudja cserélni az embert. Visszaérkezés után nyakig vizesen, de felejthetetlen élményekben sokkal gazdagabban tértünk pihenőre.

A Trollok útja egy közel 1.000 méteres szintkülönbséget legyőzve, számos hajtűkanyarral tarkított szerpentinen visz fel egy hágó tetejére, gyönyörű és hatalmas vízesésekkel tarkítva. A vízpermet betakarja az utat és a bámészkodókat, helyenként különös hangulatot adva a helynek. Aki szereti a hegyeket és a kisebb túrákat annak nagy élményt jelent. A hágó tetejéről nagyszerű kilátás van a szerpentinnel szabdalt völgyre.

Geiranger fjord völgye a legismertebb, s talán mindenki által ismert a fjordok között. A fjord végében egy hatalmas és oldalain is több kemping található. Aki teheti érdemes befizetni egy hajóútra a fjord bejárására és a vízesések víz felőli megtekintésére. A nyári hónapokban a bátrabba,knak és edzettebbeknek még a fürdés gondolatával is érdemes kacérkodniuk. Ettől fel fognak frissülni. A fjordot körülvevő hegyekben érdemes egyet túrázni, gyönyörű vízesések és kilátó pontok vannak ahonnan gyakorlatilag felülről látható a fjord egy jelentős része.

Bergenben a jól ismert színes kereskedelmi házak, a kikötő hagyományos és ultramodern hajók forgatagának megtekintése és a kevésbé ismert városrészek besétálása után érdemes ellátogatni a halászkikötői rész halpiacára. Életemben nem ettem ilyen finom, frissen készült halas, rákos szendvicseket. Aki szereti ne hagyja ki! Ráadásul jóval olcsóbb mint bármelyik étterem…

Alesundban érdemes megemlíteni a méltán híres akváriumot ahol még rája simogatásra is van lehetőség, ami a gyerekeknek jelenthet sokáig emlékezetes élményt.

A Norvégiába utazóknak fel kell készülni arra, hogy Európa egyik legszebb, de egyben egyik legdrágább országába utaznak. Az éttermek árai sokkal magasabbak mint szerte Európában, ennek megfelelően célszerű lakóautóval elegendő mennyiségű élelmiszert magunkkal vinni, illetve nagy bevásárló központokban bevásárolni. A költségek tervezésekor figyelembe kell venni hogy nagyon magasak az üzemanyagárak és a sokszori kompolás a fjordokon való átkeléskor is jelentősen emeli a költségeket.

Mindezeket figyelembe véve életre szóló élményekkel leszünk gazdagabbak. Ajánlom mindenkinek aki szereti a természetet, az aktív pihenést, túrázást, biciklizést.

Szerző: Harmath András